Verticale bodembron voor warmte uit de grond

Ben jij op zoek naar oplossingen voor jouw woning om volledig gasloos te worden? In onze voortdurende zoektocht naar duurzame energiebronnen voor gewone woningen komt er steeds meer aandacht voor de technieken die letterlijk onder onze voeten liggen. Zo ook een verticale bodembron! Lees in mijn blog meer hierover.

In het kort…

Met een verticale bodembron, ook wel bodemwarmte genoemd, haalt je aardwarmtepomp in de winter warm water diep uit de grond omhoog. In de zomer zorgt hetzelfde systeem voor verkoeling. Belangrijk is wel dat grondwarmtepomp jouw bodem (meestal op zo’n 70 a 100 meter diep) in de zomer moet voorzien van warm water die in de winter gebruikt kan worden en in de winter van koel water die in de zomer gebruikt kan worden. Een slimme aardwarmtepomp (of beter gezegd een grondwarmtepomp) regelt dit gelukkig allemaal zelf. Met het warme water van je bodembron kan je zowel een boiler verwarmen als vloerverwarming voorzien van warmte. Het is een uitstekende, duurzame vervanger van gas.

Bij deze verticale bodembron zorgt deze Nibe grondwarmtebron voor verwarming van de ketel en de vloer via vloerverwarming

Vergunning is een must

Voor verticale bodemwarmte is een vergunning vereist. Zijn er in jouw wijk reeds veel huizen aangesloten op een dergelijke bron dan is de kans op uitputting aanwezig en krijg je geen vergunning. Ook zijn partijen die drinkwatervoorzieningen regelen niet zo happig op deze manier van warmte uit de grond halen. Check dus goed vooraf wat de kans op een vergunning zijn. Raadpleeg hiervoor jouw gemeente.

Hoe werkt het precies?

Onder het aardoppervlak bevindt de temperatuur zich, afhankelijk van de locatie en diepte, in een relatief stabiel bereik (op 100 meter diepte circa 11-12 graden). Hierdoor kunnen we in de winter warmte uit de grond halen en in de zomer overtollige warmte weer terug in de grond stoppen. Het systeem werkt het hele jaar door, dat is een voordeel. De aanschafprijs is wel relatief prijzig. Inclusief aardwarmtepomp betaal je zeker 20.000 euro. De levertijden van dergelijke grondwarmtepompen kan bovendien erg oplopen. Het zijn volledig andere apparaten dan een luchtwarmtepomp die je buiten aan de gevel monteert.

De buizen van de verticale bodembron zijn gevuld met een (helaas veelal nog giftige) vloeistof die warmte kan overdragen. Wanneer de vloeistof door de buizen circuleert, neemt het de temperatuur van de aarde aan. Deze warmte wordt vervolgens naar de warmtepomp getransporteerd, die het verder verwerkt. Het is een gesloten systeem dus het vloeistof komt niet in het milieu terecht.

De voordelen van een verticale bodembron

  1. Hoge Efficiëntie: Doordat de aardtemperaturen constant zijn, is het rendement van het systeem vaak hoger dan systemen die afhankelijk zijn van de luchttemperatuur.

  2. Ruimtebesparend: In tegenstelling tot horizontale grondbuffer warmtesystemen die veel landoppervlak vereisen, hebben verticale systemen alleen een boorpunt nodig, wat ze ideaal maakt voor kleinere percelen.

  3. Duurzaamheid: Door gebruik te maken van de natuurlijke energie van de aarde vermindert het systeem de behoefte aan fossiele brandstoffen en verlaagt het de CO2-uitstoot.

De nadelen op een rij

  • Initiële kosten: De installatie van een verticale bodembron kan prijzig zijn vanwege de boorwerkzaamheden en grondwarmtepomp. Echter, de operationele kosten en besparingen op lange termijn maken dit vaak goed.

  • Vergunningen en regelgeving: Het is belangrijk om lokale regelgeving en vergunningsvereisten te controleren voordat men besluit een systeem te installeren.

  • Het systeem raakt soms verstoort, bijvoorbeeld door er meer warm dan koel water nodig is.

Wist je dat… In Nederland we gemiddeld 39 weken onze woningen verwarmen en gemiddeld 9 weken onze huizen koelen?

Wist je dat… Bodemwarmte systemen alleen door BRL KBI 6000-21 gecertificeerde bedrijven aangelegd mag worden? Zorg ook voor jaarlijks onderhoud en controle.

Vorige
Vorige

Een kleine windmolen bij jouw boerderij, hoe werkt dat?

Volgende
Volgende

Grondbuffer in de tuin of onder bestrating voor opslag energie, hoe werkt dat?