Dubbel voordeel met PVT Zonnepanelen

Waarom zou je achter zonnepanelen geen zogenaamde T-paneel plaatsen die water kan verwarmen (ook wel zonne-collectoren genoemd)? Steeds meer mensen ontdekken het dubbele voordeel van dergelijke PVT zonnepanelen, ook wel hybride zonnepanele genoemd. PVT panelen zijn zonnepanelen met een zogenaamd T-paneel die zowel stroom opwekken en warmte kunnen verwarmen.

Zonnepanelen op het dak leveren meer rendement dan zonnepanelen in het dak. Deze panelen zijn nog niet voorzien van zonnecollectoren.

PVT Panelen

Het buizenstelsel zit mooi verwerkt achter het zonnepaneel en zijn dus helemaal uit het zicht. Zonnepanelen zorgen voor de opwekking van stroom en het T-paneel zorgt voor verwarmd water om bijvoorbeeld jouw vloer of ketel te verwarmen. Ga je je dak bekleden met zonnepanelen? Overweeg dan zeker PVT Zonnepanelen.

Bestaand dak met zonnepanelen uitbreiden

Ook kan je bestaande zonnepanelen uitbreiden met een T-paneel (achter je zonnepanelen verwerkt) om naast elektriciteit ook warm water op te wekken via je dak. Bij een bestaand dak moeten de zonnepanelen wel even van het dak worden gehaald.

PVT Zonnepanelen zien er net zo uit als gewone zonnepanelen. De warmtecollectoren zitten onder het zonnepaneel.

Voordelen PVT panelen

  • Stroom en warmte

  • Onzichtbaar verwerkt

  • Relatief eenvoudig te installeren

  • Lange levensduur

  • Ideaal voor klein dak, zonneboiler en zonnepanelen in één

  • Kan ook koelen (kies dan voor PVT panelen in combinatie met een warmtepomp (die de warmte afvoert via de panelen))

Nadelen PVT panelen

  • Het gewicht neem toe

  • Hogere eenmalige investering

  • Klassieke PVT (verbonden met een opslagvat) biedt geen oplossing voor de wintermaanden (wanneer de zon niet schijnt), echter los dit probleem ‘modern’ op door het T-paneel te koppelen aan een warmtepomp die tot -7 graden zelfs rendement haalt. Dit systeem met glycol vloeistof werkt overdag en ‘s nachts. Er wordt ook wel gesproken over warmtepomppanelen. Je hebt in je huis wel meer ruimte nodig voor zowel de warmtepomp en de omvormer.

Foto PVT paneel achterkant met het T paneel


Vorige
Vorige

PCM Energie, wat is dat en past dat bij mijn woning?

Volgende
Volgende

Thuisopslag van energie, doen of niet?